lakastakarek elony header

Hírek

Az egyik legnépszerűbb lakáscélú takarékoskodási forma jelenleg Magyarországon a lakástakarék. Ha havonta befizetünk 20 ezer forintot, az éves befizetéseink után 72 ezer forint állami támogatás jár (ez 10 év alatt 720 ezer forintot jelent pluszban, és akkor a kamatokról még nem is beszéltünk). Az illetmény államilag garantált, tehát biztonságos helyen tudhatjuk megtaka-rításunkat.

A lakástakarékban összegyűjtött befizetéseink után állami támogatásra vagyunk jogosultak, amennyiben a kiutalt összeget lakáscélra fordítjuk. Az egyik ilyen lakáscélú felhasználás a lakásfelújítás. De vajon mi számolható el? Ki költheti el a felhalmozott pénzt? Hogyan lehet igazolni a felújítást?

Miután lakástakarék szerződésünk megtakarítási időszaka lejárt, a lakáskassza pénztár értesítőt küld részünkre vagy a kedvezményezettként megjelölt személy részére a kiutalásról. Ekkor kell nyilatkozni arról, hogy szeretnénk-e felvenni lakáskölcsönt, és milyen lakáscélú felhasználást tervezünk a megtakarított pénzzel.

Mit kell tennünk, ha a lakástakarék lejárata előtt szükségünk lenne megtakarításunkra? Az áthidaló kölcsönnel a teljes szerződéses összeget megigényelhetjük még a futamidő vége előtt, sőt akár közvetlenül a befizetések megkezdése után. Az előhitel addig tarthat, míg a lakástakarék szerződésünk le nem jár.

A lakástakarék egy olyan havi rendszerességű megtakarítási forma, ahol minden éves befize-tésünk után 30%, maximum 72 ezer forint állami támogatás jár. Ezért hiába fizetünk be jóval nagyobb összeget annak reményében, hogy majd annak is a 30%-át jóvá írják a számlánkon. A törvényi szabályozás miatt egyetlen társaság sem adhat a maximált összegnél többet.

Magyarországon az egyik legkedveltebb megtakarítási lehetőség a lakástakarék. Minimum 4, maximum 10 évre köthető, befizetéseink után évi 30% állami támogatás jár. A futamidő végén eldönthetjük, hogy elegendő lesz-e lakáscéljainkra az összegyűjtött összeg, vagy kedvező kamatozású hitelt veszünk még fel. Ha a végösszegre a szerződés megkötése után azonnal szükségünk van, áthidaló kölcsön keretében juthatunk hozzá.

Szüksége van egy új garázsra? Vagy a régit felújítaná, de nem tudja miből? Banki kölcsön helyett válassza a lakáskasszát!

A lakástakarék egy olyan takarékoskodási lehetőség, ahol a megtakarításaink után állami tá-mogatás jár. Egész pontosan 30%, maximum 72 ezer forint évente az éves befizetéseink után.

A lakástakarék-pénztár egy olyan megtakarítási forma, ahol befizetéseink után évi 30%, maximum 72 ezer forint állami támogatásban részesülünk. A futamidő végén a kiutalt összeget lakáscélra kell fordítani, és azt a lakáshitel előtörlesztés és lakásvásárlás kivételével a pénztár felé számlákkal szükséges igazolni. Lakásvásárlás esetén az adásvételit, lakáshitel törlesztésekor a banki igazolást és a hitelszerződést szükséges bemutatni.

A diákhitel I. egy olyan hitel a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára, ami szabadon felhasználható, akár más megtakarításba, befektetésbe, jelen esetben lakáskasszába is beforgatható.

A családi otthonteremtési kedvezmény mellett itt egy újabb támogatás, a lakástakarék- cafetéria, azaz a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás. Mit is kell tudnunk róla?

A lakáspénztárak nem csak állami támogatást, de betéti kamatot is fizetnek pénzünkre. Ez az összeg szinte elenyésző nagyságú, pár százalékos, mértéke szolgáltatónként változik. Ezért érdemes a betéti kamatra vonatkozó lakáskassza akciókat is figyelemmel kísérnünk.

Az elmúlt időben egyre többet lehet hallani a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, azaz CSOK-ról. De vajon mi is az?

A lakástakarék megtakarításaink akár többféle lakáscélú felhasználását minden esetben szám-lákkal kell igazolni. De kinek a nevére szóljon, miről legyen kiállítva, mikori számlákat fogad el a lakástakarék? Nézzük sorjában!

Mivel a lakástakarékok legmagasabb költsége a szerződéskötéskor egyszer és egy összegben fizetendő számlanyitási díj (a szerződéses összeg 1%-a), érdemes figyelemmel kísérni a társa-ságok erre irányuló akcióit. Ha figyelmesen átolvassuk a feltételeket, láthatjuk, hogy

Mikor lakástakarék szerződést kötünk, elkötelezzük magunkat arra, hogy az általunk kiválasztott idő alatt, a megállapodásban rögzített rendszerességgel egy megfelelő nagyságú összeget helyezünk el betétként a lakástakarékpénztárnál. A lakástakarékpénztár cserébe, a szerződésben foglaltak, ill. hitelképességünk esetén az Üzletszabályzatban/ÁSZF-ben rögzítettek szerint előre kiszámított összegű lakáscélú hitelt nyújt nekünk vagy kedvezményezettünk számára.

Ha valaki rendelkezik már lakástakarék szerződéssel, nem minden esetben kell megvárnia a futamidő végét, hogy megtakarításához hozzáférjen. A piacon megtalálható négy szolgáltató közül háromnál, az OTP Lakástakarékpénztárnál, a Fundamenta Lakáskasszánál és az Erste Lakáskasszánál áthidaló kölcsön igényelhető, akár már a szerződés megkötése után (vigyázat, a Fundamentánál az azonnali felvétel drágább).

Miután a lakástakarékok legnagyobb költsége a számlanyitási díj, ami a szerződéses összeg (összes befizetés+ állami támogatás+ betéti kamat+ felvehető, kedvezményes hitelrész) 1 %-a, nem mindegy, hogy a szolgáltatók akciója révén el tudunk-e kerülni egy ilyen nagyobb kifizetést vagy sem.

Vajon köthet-e társasház lakástakarékot? A válasz: igen. De csak kétharmados közgyűlési határozattal, és kizárólag a közös tulajdonú épületrészek korszerűsítésére, karbantartására, felújítására, tehát lakáscélból. Olyan nagy költségvetésű beruházásokra lehet így pénzt előteremteni, amikre amúgy csak uniós vagy állami pályázatokon elnyert támogatással lenne lehetőség. Pl. az épület szigetelésének, lépcsőházának rendbetételére, kazáncserére, elektromos hálózat fejlesztésére stb.


A lakás-előtakarékossági szerződés megszüntetését egyrészt kezdeményezheti az előtakarékoskodó, másrészt a lakástakarék. Nézzük, hogy is történik ez?


Sokan nem tudják, hogy a lakáskassza megtakarítás nemcsak lakásvásárlásra vagy felújításra, hanem lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére vagy előtörlesztésére is használható. Nézzük csak, mi ennek a módja!


Egyre többen kötnek lakástakarék szerződést, egyrészt a megtakarítás, másrészt a futamidő lejárta után kérhető lakáskölcsön miatt, mely a hitelszerződésben rögzítetteknek megfelelően fix kamatozású, azaz kiszámíthatóbb, mint egy banki kölcsön.


Lakástakarék szerződése van, netalán épp egy ilyen megtakarítási formán gondolkodik? Ez esetben számtalan kérdés járhat az eszében, példának okáért ezek: Vajon be kell-e írni az adóbevallásunkba a lakástakarékból származó kifizetéseket? Egyáltalán adóköteles-e az állami támogatás?

A lakástakarék területén is állandóan történnek változások, módosítások, ezért, hogy könnyebben el tudjon igazodni segítünk kicsit. Pontokba szedtük, milyen friss változások történtek az utóbbi időben a lakáskassza piacon:


Előfordulhat, hogy valamiért nem tudjuk vagy nem akarjuk tovább fizetni a lakástakarékot. Mi ilyenkor a teendő? Mi történik az eddig befizetett pénzzel és mi lesz az állami támogatással? Fel lehet-e mondani a szerződést? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a lakáskassza hátrányait szeretném a teljesség igénye nélkül most megismertetni Önökkel. Talán az egyik leglényegesebb hátrány az, hogy a lakáskasszában félretett pénzünket csak lakáscélra használhatjuk fel. Ezt számlákkal igazolni is kell a lakástakarék felé. Nagyon fontos, hogy jól tervezzük meg, mire fogjuk elkölteni a végösszeget.

4 éves szerződéssel, havi 20 ezer forint befizetéssel ugyanis nem gyűlik össze több 1,3-1,4 millió forintnál, ami egész biztos nem lesz elég egy lakás megvásárlására. Természetesen nem csak ingatlanvásárlásra használhatjuk fel megtakarításainkat, de ahogy írtam, mindent számlákkal kell igazolni. Ha ez nem sikerül a megadott határidőn belül, az állami támogatás és kamatai visszafizetésére szólítanak fel. Nem teljesítés esetén adó formájában vonják el ezt az összeget.


Az utóbbi időben több fontos változás is történt a lakástakarékoknál. Mint ismeretes, 4-től 10 év futamidőre köthetők lakásépítés, lakásvásárlás, korszerűsítés, bővítés, felújítás és hitel előtörlesztés céljából előtakarékossági szerződések, melyek révén az évi befizetések után 30%-os, maximum 72 ezer forintos állami támogatás jár.


Lakásvásárlásra,
a már meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére, tatarozására, új ingatlan építésére és lakáshitel előtörlesztésére még mindig a legjobbnak tűnő megoldás a lakástakarék. Az így minimum 4, maximum 10 éves futamidő alatt félretett pénz állami támogatással egészül ki. A befizetések után évente 30 %-kal, maximum 72 ezer forinttal lesz több a számlán. Innen a megtakarítás népszerűsége.


Az adóbevallási határidő
közeledtével sokakban felmerül a kérdés, minek minősül a lakástakarék megtakarítás, és kell-e utána személyi jövedelemadót fizetni.


Lakástakarék szerződés kötésekor
gyakran előkerül az a kérdés, hogy a megtakarítás örökölhető-e. Szerencsére igen, viszont az öröklés menetéről jobb, ha többet tudunk. Röviden megpróbálom elmagyarázni a lényeget. Egy lakástakarék megkötésénél szerződőnek nevezzük azt az embert, aki megköti a szerződést és vállalja a havi díjak befizetését. Kedvezményezett az, aki a futamidő lejártával jogosulttá válik a teljes összeg lakáscélú felhasználására. Nagyon sokszor a szerződő egyben a kedvezményezett, de a közeli hozzátartozók közül más is (szülő, házastárs, gyerek, testvér, nagyszülő, unoka) megnevezhető.


Az utóbbi időkben
az albérletek díjai sokakat arra ösztönöznek, hogy nézzenek más lakhatási megoldás után. Az albérlet ugyanis körülbelül annyiba kerül, mint egy hiteltörlesztés, ami mellé ráadásul még állami támogatás is jár.

Egyrészt az emberek többsége úgy érzi, nincs elég pénze hitelre, holott sokszor még kevesebb is lenne a bérleti díjnál, átlagosan 50 ezer forint körüli összegről van szó havonta.


A magyar háztartások jelentős része
rendelkezik lakáshitellel, és valószínű, hogy akiknek még nincsen, kénytelenek lesznek felvenni. A lakásvásárlásoknál az egyik legfontosabb kérdés az, hogy hogyan lehet a hitelt a lehető legolcsóbbá tenni. A megoldás: lakástakarék pénztár.


Sokan azt hiszik a lakástakarékról,
hogy csak a minél magasabb önerő megszerzése miatt érdemes használni, azaz azért, hogy kevesebb hitelt kelljen felvenni. Ez a gondolat teljesen jó, viszont érdemes másik szemszögből is megvizsgálni ezt a kérdést. Mi a teendő, ha már van hitelünk? Hogy jöhet szóba ilyenkor egy lakástakarék?


Amikor elindítunk
egy lakástakarék biztosítást, megállapodunk az adott lakástakarék pénztárral a szerződéses összegről, a befizetések mértékéről és rendszerességéről, valamint a futam idejéről. A minimum futamidőt jelentő négy év lejárta előtt megszüntetett szerződés vagy a pénz felvétele esetében az állami támogatást vissza kell fizetni. A legtöbb pénzügyi konstrukciókhoz hasonlóan itt is szempont lehet a rugalmasság, azaz a későbbi korrigálás lehetősége. A lakástakarék e szempontból rugalmas, viszont vannak bizonyos megkötések.


Megvizsgáltuk, vajon havi 100 ezer forint
megtakarításból lakástakarék pénztár (LTP) vagy nemzeti otthonteremtési közösség (NOK) segítségével tudunk értékesebb lakáshoz jutni. Kérjük, olvassa el cikkünket, érdemes!


Sokan vannak,
akik az ingatlant tartják a legbiztosabb pénzbefektetési formának. Számos dolog megfontolandó, hiszen kockázatos, előre nem látható tényezők merülhetnek fel ezzel kapcsolatban. A lakástakarék által viszont biztosan nyereséges lehet ez a projekt.

Egyre többen választják azt a fajta megtakarítási formát, hogy a gyermeknek szánt ingatlant bérbe adják mindaddig, amíg a gyermek felnőtt nem lesz. Ekkor ő döntheti el, hogy a lakásba költözik, vagy jövedelemforrásként megtartja a korábban bejáratott hasznosítási formulát. Vitathatatlanul előnyt jelent az, ha a gyerek egy saját ingatlan tulajdonosaként kezdheti meg felnőtt életét.

Egy lakástakarék pénztárban havi maximum 20 ezer forint tehető félre, ami hosszútávon sem biztos, hogy elegendő megtakarítást eredményez céljaink elérésére. Mivel azonban egy családon belül egyszerre több lakástakarék is köthető, ezt az összeget akár meg is többszörözhetjük! A részletekről az alábbiakban olvashatnak.

Magyarország legnépszerűbb ingatlancélú megtakarításai a lakástakarék pénztárakban lelhetők fel. 1997 óta szinte változatlanul jó feltételek mellett indíthatók szerződések. Megtakarításaink mellé 30%-os, évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás jár (legfeljebb 20 ezer forintos havi megtakarítási összeggel). Ebből a megtakarításból 10 év alatt sem gyűlik össze annyi pénz, hogy egy ingatlant meg tudjunk venni! Mi hát a megoldás?

A lakástakarék pénztár ugyan nem egészen gyermeknek szóló megtakarítás, mégis egy ilyen szerződés hatalmas segítség lehet önálló életkezdésükhöz. Sok szülő egyébként azt gondolja, hogy az ő életében is a saját lakáshoz jutás volt a legnehezebb, ezért leginkább ebben érdemes segíteni utódjuknak.

Aki saját lakást szeretne, vagy csak egy felújítást végezni, az előbb-utóbb felkeresi a lakástakarék pénztárakat. Jelenleg 4 szolgáltató kínál számunkra különböző konstrukciókat. Érdemes többféle szempontból megvizsgálni ezeket, hogy el lehessen dönteni, melyik a megfelelő.

Habár akadnak szkeptikusok, a lakás előtakarékossági konstrukcióknak rendkívül nagy a népszerűsége. Hogy miért? Nézzük!

Az államilag támogatott lakástakarék pénztárakban összegyűjtött megtakarítást a pénz felvételétől számítva 18 hónapon belül számlákkal igazolhatóan lakáscélra kell fordítani. Bár a felhasználás korlátozott, mégis széleskörű. Hogy mennyire? Lássuk, mégis mi az, amire elkölthetjük a pénzünket!

A válasz: igen! A lakástakarékot lakáscélú hitel elő- vagy végtörlesztésére is fordíthatjuk lakásvásárláson vagy lakásfelújításon kívül. Több hónapi kamatköltséget spórolunk meg, ha lakástakarékkal gyorsítjuk meg hitelünk visszafizetését. Az sem mellékes, hogy mindeközben befizetéseink után állami támogatás is jár, s a lakástakarékban lévő összeg remek hozamot termel.
Lakáskassza kalkulátorunk segít megmutatni Önnek a szerződéskötési lehetőségeket, ugyanis nem mindegy, hogy melyik típust választjuk. Azt is megtudhatja, hogy ki nyer többet. Az, aki 2% körüli éves kamattal köti le a pénzét egy banknál, vagy aki lakástakarékba teszi megtakarításait.

Szinte az egyetlen visszatartó erő a lakástakarék szerződések kötésétől a kezdésnél fizetendő szerződéskötési díj. Sokan nem tudják, hogy ez akár el is kerülhető. De előbb nézzük, mi a szerződéskötési díj!

Az államilag támogatott lakástakarék szerződések megkötésekor a szerződéses összeg 1 %-át kell induláskor kifizetni. A szerződéses összeg nagysága függ a futamidőtől, a havi befizetések nagyságától és természetesen a választott szerződéstől, azaz, hogy milyen összegre szerződünk. Ha például 3 millió forint a cél havi 20 ezer forintos megtakarítással, akkor a 3 millió forint 1 %-át és az első havi díjat, 20 ezer forintot kell (tehát 30 ezer + 20 ezer = 50 ezer forintot) átutalni a biztosító társaságnak. Sok embernek ekkora összeg kifizetése igen megterhelő lehet. Van azonban majdnem minden esetben erre is megoldás!

Már 2014 óta nyújt vissza nem térítendő támogatást családoknak hűtőgépcserére, mosógépcserére, családi házak felújítására, energiatakarékossá tételére az Otthon Melege Program. A 2017.  júniustól induló pályázat gázkonvektorok és gázkazánok korszerűsítésére és cseréjére biztosít támogatást. Míg a teljes költség 60 %-a állami támogatás, a maradék 40% önrész akár lakástakarék szerződés és kamatmentes hitel felhasználásával is megoldható.

Gondolt-e már Ön arra, hogy majd lakáscélú megtakarítással egészítse ki nyugdíját? A 3 jelenleg ismert államilag 20%-kal támogatott nyugdíj előtakarékossági lehetőségen (nyugdíjbiztosítás, NYESZ számla, önkéntes nyugdíjpénztár) kívül létezik még más befektetési lehetőség is, például egy ingatlan.


A lakástakarék kötött, de mégis széleskörű felhasználása közismert. Éppen ezért érdekes lehet számunkra, hogy mire költik az emberek a szerződés lejártakor felvett megtakarításukat. Lehet, hogy találkozunk egy-egy olyan céllal, amely minket is érint, pedig nem is gondoltunk volna rá.

A lakástakarékkal rendelkezők számára az a jó hír, hogy 2017 júliusától rövidebb lesz a kiutalási időszak, vagyis hamarabb utalják ki a megtakarítást természetesen már kiegészítve a kamatokkal és az állami támogatással. Az összeg lakáscélú, a kiutalást követően 18 hónapon belül lakáscélra szükséges elkölteni (ezt számlákkal igazolni is szükséges). Rengeteg területen felhasználható! Az összeg fordítható pl. lakásépítésre, -felújításra: a fürdőszoba csempézésére, kádcserére, beépített ruhásszekrényre, mosógépcserére…, korszerűsítésre: a fűtési rendszer korszerűsítésére, napkollektorok felszerelésére…, újításokra: garázskapu modernizálásra, távirányítós kapuzár felszerelése…, lakáshasználati jog megváltására stb.

Cikkmegtekintések találatai
258000